ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища

      Щороку 5 червня світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища. Ще в 70-х роках минулого століття 1972р. Генеральна Асамблея ООН проголосила 5 червня Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища, який буде проводитись з метою поглиблення суспільного усвідомлення необхідності зберігати і покращувати довкілля. Обрання цієї дати обґрунтовано тим, що саме в цей день відкрилася Конференція ООН із проблем навколишнього середовища (Стокгольм, 1972), за результатами якої створено Програму ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП). На конференції були присутні повноважні представники 113 держав світу, у тому числі й Радянського Союзу. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища. "Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами", – так було поставлене питання в цьому зверненні.
      Всесвітній день навколишнього середовища є для Організації Об'єднаних Націй одним з основних способів привернути увагу світової громадськості до проблем навколишнього середовища, а також стимулювати політичний інтерес та відповідні дії. У 2000р. в цей день розпочато програму ООН "Тисячоліття довкілля – приступити до дій". Програма є ще одним нагадуванням людству про його роль в охороні довкілля.
     Святкування цього Дня розраховане на те, щоб привнести загальнолюдський фактор у питання охорони навколишнього середовища; сприяти розумінню того, що основною рушійною силою зміни підходів до природоохоронних питань є громади.
          Охорона навколишнього природного середовища – форма у взаємодії людини й природи. Вона являє собою систему державних і суспільних заходів (технологічних, економічних, адміністративно правових, просвітительських, міжнародних), спрямованих на гармонійну взаємодію суспільства й природи, збереження та відтворення природних ресурсів. Сьогодні екологічні проблеми входять до переліку найактуальніших і визначають рівень благополуччя як всієї світової цивілізації, так і кожної країни зокрема.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.