ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

3 березня - Всесвітній день дикої природи

З березня - Всесвітній день дикої природи

20 грудня 2013 року шістдесят восьмою сесією Генеральної Асамблеї ООН прийнято резолюцію, якою постановлено відзначати 3 березня День дикої природи. У резолюції з цього приводу зазначається цінність диких тварин і рослин, особливо тих, які потребують захисту.

193 члени Генеральної Асамблеї ООН вкотре підкреслили цінність для людства дикої природи та усіх її мешканців, ухваливши резолюцію, яка проголошує 3 березня Всесвітнім днем дикої природи.

За словами генерального секретаря СІТЕС Джона Скенлона, цей день являє собою унікальну можливість ознайомитися з красою і розмаїттям форм дикої природи, а також підвищити свідомість та розуміння необхідності збереження видів дикої флори та фауни.

Водночас цей день покликаний нагадати нам про необхідність активізації боротьби зі злочинами проти дикої природи, привернути увагу до проблеми браконьєрства, що має далекосяжні екологічні, економічні та соціальні наслідки.

Нагадаємо, що саме 3 березня 1973 року було прийнято Конвенцію, що регулює міжнародну торгівлю рідкісними видами флори і фауни, відому як СІТЕС. Під міжнародною охороною на сьогодні перебуває близько 5600 видів тварин і 30 тисяч видів рослин. Учасниками Конвенції є 180 держав, серед яких і Україна.

До відома, тваринний світ Рівненщини характерний для лісової зони і широко представлений ссавцями, птахами, плазунами, земноводними та рибами. Із всіх видів фауни області 94 види тварин занесені до Червоної книги України, 46 видів - до Європейського Червоного Списку, 37 видів – до Червоної книги Міжнародного Союзу Охорони Природи, 33 види охороняються конвенцією СІТЕС (конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення), 266 видів – додатком 1 Бернської конвенції (конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі), 111 видів – Боннською конвенцією (конвенцією про збереження мігруючих видів диких тварин), 56 видів  - угодою AEWA (угодою про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів), 15 видів – угодою EUROBATS (угодою про збереження популяцій європейських кажанів).

Флора Рівненської області відзначається великою різноманітністю і нараховує понад 1,6 тисяч видів вищих рослин, з них 77 видів занесені до Червоної книги України, 205 видів - до Європейського Червоного Списку, 34 види – до Червоної книги Міжнародного Союзу Охорони Природи, 8 видів охороняються додатком 1 Бернської конвенції, 21 вид - конвенцією СІТЕС.

Ми також хочемо закликати всіх любителів флори та фауни об'єднатися і влаштувати у цей день цікаву та захопливу подорож у світ дикої природи, адже Україні справді є чим пишатися і що показати!

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.