ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

17 червня - Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

 

17 червня 1994 р. в м. Париж, Франція, була прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелювання. Не дивлячись на назву, Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням не стосується процесу утворення чи розширення пустель як таких. Її метою є консолідація світових зусиль для боротьби з різними видами деградації земель під впливом природних та антропогенних чинників.

         Саме тому, в 2002 р. Україна приєдналася до Конвенції (Закон від 4 липня 2002 р. №61-IV). У відповідності до постанови Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 р. № 998 Мінприроди України підготовлений розширений п’ятирічний звіт про опустелювання та деградацію земель, який розміщено на офіційній веб-сторінці Мінприроди.

   Розширений п’ятирічний звіт про опустелювання та деградацію земель

 Від стану земель значною мірою залежить екологічна ситуація у Рівненській області. Найвищі показники сільськогосподарської освоєності території мають центральні і південні райони Рівненщини. Ступінь розораності сільськогосподарських земель значною мірою характеризує їх екологічну стійкість. Розораність сільгоспугідь області досягає 70%. Крім того, розорювання та інтенсивна експлуатація осушених органогенних і мінеральних ґрунтів легкого гранулометричного складу призвело до активного розвитку вітрової ерозії та інших негативних наслідків, адже в області знаходяться значні площі осушених земель.

За останніх п’ять років, починаючи з 2008 р., структура земельного фонду дещо змінилася - площа сільськогосподарських угідь зменшилась на 3,9 тис. га, у тому числі, площа ріллі зменшилась на 1,2 тис. га, сіножатей на 1,3 тис. га, пасовищ та перелогів на 0,2 тис. га. Натомість збільшилась площа лісів та інших лісовкритих територій − на 2,3 тис. га, забудованих земель - на 2,9 тис. га.

Потужними стабілізуючими компонентами сучасних агроландшафтів, що забезпечують збалансоване функціонування агроекосистем, є природні луки й пасовища. Питома вага сіножатей і пасовищ в області становить 12,9 %. Проте слід зазначити, що після аварії на ЧАЕС саме поліські пасовища і сіножаті зазнали найбільшого радіонуклідного забруднення і на цей час продовжують залишатись найбільш критичними екосистемами, які потребують застосування комплексу протирадіаційних заходів (реструктуризації землекористування, спеціальних способів обробітку ґрунту, внесення підвищених доз хімічних меліорантів, фосфорно-калійних мінеральних добрив і інших радіопротекторів). Застосування протирадіаційних заходів дозволить зменшити рухливість радіонуклідів та підвищити продуктивність і якість урожаю сільськогосподарських культур.

Існування територій та об’єктів природно-заповідного фонду та розвиток екологічної мережі області покликано забезпечити екологічну рівновагу в екосистемах, збереженню ландшафтів та біоресурсів регіону. За останні 20 років площа природно-заповідного фонду в області збільшилася більш ніж у 1,5 рази. Нині до нього входить 310 територій та обєктів загальною площею 181,5 тис. га, що складає 9,05 % від загальної площі області. Проте в цілому спостерігається значне відставання у розвитку системи територій та об’єктів природно-заповідного фонду порівняно з країнами Європи, де показник заповідності становить у середньому  близько 15 відсотків.

Все більшої гостроти для області набуває забруднення навколишнього природного середовища відходами виробництва і споживання. Нараховується понад 850 підприємств, установ і організацій, виробнича діяльність яких пов’язана з утворенням промислових та побутових відходів. Обсяг накопичення відходів І-IV класів станом на 01.01.2013 р. становить понад 27 млн. тонн, у тому числі відходів I-IІІ класів небезпеки – 16,6 тис. тонн.

Серед основних екологічних проблем, пов’язаних з утворенням та розміщенням промислових відходів є накопичення 15,4 млн. т фосфогіпс - дигідрату − відходів від виробництва фосфорної кислоти ПАТ „Рівнеазот” у відвалі площею 58,2 га  та 117,6 тис. т азбестоцементних відходів ТОВ „Волинь-шифер” на площі 2,5 га.

Крім того, слід зазначити, що в результаті структурної реорганізації сільського господарства та реформування колективних сільськогосподарських підприємств, відбулась зміна власників складів агрохімікатів, а то і взагалі їх відсутність. При цьому ряд місць зберігання пестицидів і агрохімікатів стали безхазяйними, що призвело до руйнування складських приміщень їх зберігання і до безконтрольності за безпечним зберіганням непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин.

У 2011- 2012 рр. було розпочато роботи з вивезення на утилізацію за межі області непридатних пестицидів. В результаті проведених робіт 172,4 тонни пестицидів були вивезенні, і територія Зарічненського та Гощанського районів повністю очищена від непридатних пестицидів. За результатами інвентаризації станом на сьогодні в 11 районах області ще зберігають­ся залишки непридатних пестицидів в кількості 47,4 т.

Окремо необхідно зазначити, що у 2012 році розпочато вивезення на утилізацію відпрацьо­ваних лю­мінесцентних ламп з с. Шубків Рівненського району, яких накопичено понад 227 тис. шт. у складському приміщенні казарми колишнього військового містечка. За рахунок коштів обласного та районного природоохоронних фондів ТОВ „Сігмас Еколоджі” (м. Київ) вже вивезено на утилізацію близько 80 тис. ламп.

Основним способом видалення твердих побутових відходів на сьогодні в населених пунктах області – є їх захоронення на полігонах і сміттєзвалищах, що займають площу 122,1 га. Більша частина полігонів перевантажена, практично на жодному з них не знешкоджується фільтрат. Крім того, багато несанкціонованих сміттєзвалищ засмічують довкілля і є основними забруднювачами ґрунтів.

Одним зі шляхів зменшення навантаження на довкілля та вирішення питання з поводження з відходами - є будівництво заводів з переробки твердих побутових відходів. Зокрема, на заводі з переробки побутових відхо­дів міста Рівне, що побудований на території Шпа­нівської сільської ради Рівненсь­кого району,  заплановано вилучення з відходів цінних фракцій та переробка на паливо з подальшим використанням його на ПАТ „Волинь-цемент”. У разі введення заводу в експлуатацію відходи від населення м Рівне збиратимуться роздільно за мокрою і сухою фракціями.

Для зменшення обємів накопичення побутових відходів на сміттєзвалищах в містах Рівненщини запроваджується роздільне збирання твердих побутових відходів. А саме, в місті Дубно збирання відбувається за 3 компо­нентами: пластик, скло, папір, в Ос­трозі – за 2 компонентами: пластик, скло, у Костополі за 3 компо­нентами: пластик, скло, папір.

 

 

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.