ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

Огляд стану довкілля за листопад 2018 року

  Стан атмосферного повітря

У листопаді 2018 року Високого рівня забруднення атмосферного повітря не спостерігалось. Індекс забруднення атмосфери (ІЗА) пріоритетними речовинами дещо зменшився в порівнянні з минулим роком і становив 3,14 (ІЗА у листопаді 2017 року становив 6,56).

Значення середньомісячних концентрацій забруднювальних речовин в цілому у місті Рівне не перевищували середньо добову ГДК, за винятком фтористого водню, середньодобові концентрації якого перевищували середньодобові гранично-допустимі концентрації в 1,8 рази. В порівнянні з листопадом минулого року ситуація дещо покращилась. У минулому році перевищення середньо­добових гранично-допустимі концентрації спостерігались за трьома забруднювальними речовинами, а саме за діоксидом азоту в 1,1 рази, формальдегідом в 2 рази та фтористим воднем в 2 рази.

В окремих випадках, при несприятливих погодних умовах, максимальні концентрації забруднювальних речовин у атмосферному повітрі перевищували максимально-разові ГДК за оксидом вуглецю, сірководнем, фенолом, фтористим і хлористим воднем.

Випадків високого забруднення з перевищенням середньо добових та максимально-разових ГДК більше ніж у 5 разів, не спостерігалось. Кислотність атмосферних опадів була в межах норми.

Радіаційний стан атмосферного повітря

У листопаді 2018 року середнє значення потужності експозиційної дози гамма - випромінювання в Рівненській області було дещо вищим рівня минулого року становило 12,75 мкР/год (у листопаді 2017 року 12,0 мкР/год), максимальне значення – 14 мкР/год (у листопаді 2017 року 15 мкР/год), що нижче за рівень природного фону. Появи „свіжих” радіоактивних продуктів не зареєстровано.

Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на Рівненській АЕС і прилеглій території не змінювався й перебуває у межах діючих норм.

Стан поверхневих вод

На р. Горинь перевищення спостерігались у пункті 8 км вище смт Оржів, у пункті 2 км нижче скиду стічних вод з очисних споруд ПАТ “Рівнеазот” та у пункті 1 км нижче смт Оржів, нижче скиду стічних вод з очисних споруд ТзОВ „ОДЕК-Україна” за азотом ніт­рит­ним, хромом шестивалентним; лише у пунктах вище смт Оржів та нижче скиду стічних вод з очисних споруд ТзОВ „ОДЕК-Україна” за БСК5; у пункті до і після скиду стічних вод з очисних споруд Гощанської дільниці РОВКП ВКГ „Рівне­облводоканал” за БСК5, залізом загальним та спостерігався дещо знижений у воді розчинений кисень; у пункті в межах с. Висоцьк Дубровицького району за БСК5, залізом загальним.

На р. Устя перевищення спостерігались у пункті 20,5 км вище м. Рівне за хромом шестивалентним; у пункті до і після скиду стічних вод очисних споруд Квасилівської дільниці РОВКП ВКГ „Рівнеоблводоканал” за БСК5, залізом загальним та спостерігався знижений у воді розчинений кисень; у пункті до і після скиду стічних вод з очисних споруд м. Рівне за БСК5, залізом загальним, СПАР та після скиду з очисних споруд спостерігався знижений у воді розчинений кисень; у пункті 2,5 км нижче м. Рівне за БСК5, амонієм сольовим, азотом нітритним, хромом шестивалентним, фенолами та спостерігався знижений у воді розчинений кисень.

На р. Стир перевищення спостерігались у пункті вище м. Вараш (біля водозабору РАЕС) за нітритами, залізом загальним, у пункті в межах с. Сопачів (нижче РАЕС) за БСК5; нітритами, залізом загальним; у пункті в межах смт Зарічне за нітритами, залізом загальним.

На р. Прип’ять у пункті в межах с. Сенчиці Зарічненського району за БСК5, залізом загальним.

На р. Случ у пункті в межах с. Колки Дубровицького району за БСК5, залізом загальним.

На р. Ствига у пункті в межах с. Познань Рокитнівського району за БСК5, залізом загальним.

На р. Льва перевищення спостерігались у пункті в межах с. Переброди Дубровицького району за амонієм сольовим, залізом загальним.

Радіаційний стан поверхневої та стічної води навколо Рівненської та Хмельницької АЕС

В листопаді 2018 року у пунктах спостережень нижче Рівненської АЕС, у промислових стічних і зливових водах РАЕС, вище і нижче Хмельницької АЕС, в ставі-охолоджувачі ХАЕС питома активність 137Cs та 90Sr не перевищувала допустимих рівнів в жодній з відібраних проб.

У прикордонних пунктах спостережень питома активність 137Cs та 90Sr не перевищувала допустимих рівнів в жодній з відібраних проб.

Детальний інформаційно-аналітичний огляд стану довкілля області за листопад 2018 року надано у розділі „Моніторинг довкілля” даної веб-сторінки департаменту.
 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.