ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

У конкурсі «Вікі любить Землю» обрали найкраще фото Рівненської області

Переможцем номінації «Найкраще фото області» в українській частині міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю» стало фото двох хатніх сичів (Athene noctua) в ландшафтному заказнику «Соколині гори», неподалік Губківського замку, у Рівненській області.

  Rivne.jpg

 Світлину зробив Петро Катеринич, який вперше взяв участь у конкурсі.

 «До Губківського замку я приїжджаю щороку. Це місце, де можна відчути поєднання історії та первинної сили природи. Фотографуванням птахів почав займатися від початку карантину, тому коли помітив цих дивовижних сичів, не зміг втриматися від спокуси зафіксувати їх. Для цього «прописався» на кілька днів у своєїх знайомих в селі Губків, що неподалік урочища. Кілька днів фотополювання не приносили бажаного результату, але, вивчивши поведінку і переміщення сичів, врешті мені вдалося вміймати саме той момент. Приблизно за сто метрів від Губківсього замку сичі присіли відпочити перед нічним полюванням. Промені вечірнього сонця, що якраз ховалося за лісовим кордоном Соколиних гір, переплелися з тінями лугових трав та створили чудове тло, що підкреслювало красу хатніх сичів. Налаштувавши відповідну світлосилу і зачаївши подих, зробив кілька вечірніх світлин. За кілька хвилин сонце остаточно поглинули кручі Соколиних гір», — розповів історію створення фото Петро Катеринич.

 Ландшафтний заказник «Соколині гори» розташований у Березнівському районі Рівненської області і є частиною Надслучанського регіонального ландшафтного парку. У «Соколиних горах» росте 77 видів рідкісних рослин, в тому числі види, занесені до Червоної книги України.

 Цьогоріч українська частина конкурсу «Вікі любить Землю» проходила в липні. Конкурсанти завантажили понад 20 тисяч вільних зображень, зроблених у національних природних парках, заповідних урочищах, заказниках, біосферних, природних заповідниках, на території пам’яток природи, ботанічних садів, дендрологічних та зоологічних парків. Чимало пам’яток, що занесені до державного реєстру, вперше отримали фото, які можна вільно використати у Вікіпедії.

Довідково

Конкурс «Вікі любить Землю» (Wiki Loves Earth) має на меті створення бази фото об’єктів природно-заповідного фонду на території України під вільною ліцензією для ілюстрування Вікіпедії та інших проєктів, а також привернення уваги до стану навколишнього середовища. У 2020 році у конкурсі взяли участь 34 країни. В Україні фотозмагання пройшло восьмий рік поспіль. За цей час учасники сфотографували понад чотири тисячі об’єктів та територій природно-заповідного фонду України, загалом зібрано понад 110 тисяч фотографій. Українську частину змагання проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».

 «Вікімедіа Україна» — громадська організація, регіональне відділення Фонду Вікімедіа, що займається підтримкою проектів Вікімедіа (Вікіпедії, Вікіновин, Вікімандрів тощо) в межах України. У 2013 році вона першою провела фотоконкурс «Вікі любить Землю» і є організатором міжнародного конкурсу.

 Контакти для додаткової інформації:

info@wikimedia.org.ua (mailto:info@wikimedia.in.ua)

+ 380 95 350 94 00  Анна Хроболова

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.