ГОЛОВНА
Останні події
Прес-релізи Зворотній зв’язок Контакт Про нас

Останні події

7 липня – день працівника природо-заповідної справи

Враховуючи вагомий внесок працівників природно-заповідної сфери у збереження та відновлення біологічного і ландшафтного різноманіття, розвиток територій та об'єктів природно-заповідного фонду України, Президент України своїм Указом від 18 серпня 2009 № 629/2009 заснував День працівника природно-заповідної справи 7 липня.

Перед людською спільнотою сьогодні особливо гостро постало питання відновлення природних ресурсів, збереження біологічного та ландшафтного різноманіття. Однією  із спроб покращення ситуації є  створення заповідних територій різних категорій. Нині об’єкти природно-заповідного фонду  мають не тільки природоохоронне, а й важливе наукове, естетичне, рекреаційне та оздоровче значення.

 За роки незалежності в області створено Рівненський природний заповідник, національний природний парк „Дермансько-Острозький”, оголошено низку інших територій та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного та місцевого значення. До мережі природно-заповідного фонду станом на 01.07.2013 р. віднесено 310 територій та об'єктів загальною площею 181,5 тис. га, що складає 9 % від загальної площі області, в тому числі 27 об'єктів загальнодержавного значення площею 64,9 тис. га і 283 об'єкти місцевого значення площею 116,6 тис. га.

Постійно проводиться робота із створення нових і розширення існуючих природо­охоронних об’єктів. Зокрема у 2012 році проведено:

- зміну меж та розширення загально зоологічного заказника місцевого значення „Масевицький”, урочище „Старики” з 1500 до 1577 га (рішення облради від 25.05.2012 №692);

- зміну меж та розширення ботанічного заказника місцевого значення „Залавський” з 3062 до 3064,7 га (рішення облради від 21.12.2012 №839);

 - створено ботанічний заказник місцевого значення „Колобанки” (Здолбунівський район) на площі 50 га (рішення облради від 16.11.2012 №787).

З метою збереження в природному стані цінних природних ландшафтів та приведення  у відповідність з існуючим станом та впорядкування об’єктів природно-заповідного фонду прийнято рішення облради від 16.11.2012 №784 „Про впорядкування об’єктів природно-заповідного фонду області”.

Департамент екології та природних ресурсів спільно з іншими науковими та природоохоронними установами сприяє організації екологічно та економічно зваженого управління заповідними територіями. Протягом 2012 року розроблено 128 охоронних зобов’язань та 113 положень для територій та об’єктів природно-заповідного фонду області.

У найближчому майбутньому планується продовжити роботу над створенням національних природних парків «Нобельський», «Соколині Гори» (робоча назва «Надслучанський»), зміни меж (розширення) національного природного парку «Дермансько-Острозький» та низки інших територій і об’єктів природно-заповідного фонду.

Все це досягнуто завдяки наполегливим зусиллям працівників Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської облдержадміністрації, місцевих органів влади та самоврядування, співробітників установ природно-заповідного фонду, наукових та громадських організацій природоохоронного спрямування, підтримці міжнародних організацій та фондів.

Високий професіоналізм та самовіддана праця працівників природно-заповідної сфери дозволяють не лише заповідати і зберігати природно-заповідні об’єкти, але й забезпечувати умови для рекреації та оздоровлення громадян, створювати нові робочі місця, підвищувати рівень добробуту місцевого населення та обізнаності громадян у природоохоронних питаннях.

Вітаємо всіх працівників природно-заповідної сфери з професійним святом і від щирого серця бажаємо міцного здоров’я та родинного благополуччя, оптимізму, невичерпної енергії та нових здобутків у професійній діяльності.

 
   
   
головна | останні події | прес-релізи | зворотній зв’язок | контакт | про нас
Copyright © 2006-2024 Державне управління охорони навколишнього природного середовища
в Рівненській області. Development by Freesia 2007.